כאשר אנחנו נתקלים בבעיה רפואית חדשה אנחנו מיד פונים לרופא המטפל שאנחנו מכירים, ברגע שהוא מקבל אותנו הוא מבצע אבחנה רפואית. כאשר במקרים מסוימים מתבצעת אבחנה רפואית שגויה הדבר עלול לפגוע באיכות החיים שלנו ולגרום למצב הרפואי להחמיר.
במקרים מסוימים מדובר על נזק בלתי הפיך, תופעה זו גם משפיעה פסיכולוגית על המטופלים ויכולה לגרום לתופעות של דיכאון ותופעות דומות.
היות והבעיה מצדיקה טיפול רפואי ראשוני מהיר אי הטיפול או אבחון שגוי גורם לנזק לטווח הארוך, אבחון שגוי גם גורם לבזבוז גדול של משאבים וכוח אדם, במקרה שמצב המטופל יחמיר המערכת הרפואית הציבורית תשקיע כספים כדי לנסות ולסייע לו, דבר שהיה יכול להימנע במקרה שהייתה אבחנה מדויקת.
כדי שהרופא יהיה מסוגל להגיע לאבחנה מדויקת הוא זקוק לכלי אבחון עדכניים וחייב להיות מעודכן בהתפתחויות הטכנולוגית האחרונות בתחום הרפואה.
במקרים מסוימים הבעיה נגרמת משום שהרופא הוא איננו מומחה בתחום, במקרים רבים כאשר פונים לרופאים במערכת הרפואה הציבורית ישנו קושי להשיג את המומחים ולכן את האבחנה מבצע רופא פחות בכיר.
במקרים רבים אנו נתקלים במשבר אמון בין החולה לבין הרופא, בגלל שהאבחנה הייתה שגויה הוא מאבד אמון במערכת הרפואית ומתקשה להאמין שאפשר לטפל בבעיה שלו בצורה ראויה, לכן רבים מנסים לפנות לגורמי רפואה פרטיים על מנת לקבל חוות דעת שנייה.
יש לציין שבמקרים רבים הרופאים נתקלים במקרים שהם גבוליים, ולעיתים אף במקרים נדירים (סוגי סרטן שונים וכדומה) במקרים האלו הרופאים מתקשים לאבחן את הבעיה, במקרים אלו הרופאים בדרך כלל מפנים לסדרת בדיקות מעבדה (בדיקות דם, שתן, צואה וכדומה) וזאת על מנת להגיע לאבחנה המדויקת ביותר, אך למרות מירב המאמצים המערכת הרפואית בישראל היא מוגבלת מבחינת כספית (לכן בדיקות מסוימות יכולות להידחות או לא להתקיים כלל)
ובנוסף יש מגבלה של כוח אדם, לכן נוצרים קשיים שמתווספים למצב וגורמים לתסכול רב אצל המטופלים.